Po feriach rozpoczęliśmy prace w miejskim projekcie mającym na celu wprowadzenie i wdrożenie w szkole sposobów na ograniczenie marnowania żywności. To temat bardzo aktualny i wymagający podjęcia natychmiastowych działań przez społeczeństwo. Wg FAO co roku na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do spożycia. Projekt realizują uczniowie klasy 6b, ale liczymy na zaangażowanie całej szkoły. Aktualnie jesteśmy na etapie diagnozowania skali marnowania żywności w szkole (obserwowaliśmy, ile jedzenia ląduje w koszach i czy i ile oddajemy jedzenia w czasie obiadów). Zachęcamy do podzielenia się Waszymi pomysłami ( mogą być anonimowe) na ograniczenie marnotrawienia jedzenia, które prosimy wrzucać na kartkach do pudełka ustawionego przy portierni. Z pewnością te uwagi zostaną zaprezentowane w czasie spotkania grupy roboczej, które odbędzie się w najbliższym czasie.