W dniach 6-10.11.2023 r. uczniowie mogli zapoznać się z książkami dotyczącymi zdrowego odżywiania. Wystawa została przygotowana w naszej bibliotece z okazji Tygodnia Zdrowego Jedzenia. Klasy 1A, 1B, 2A, 2B, 3A, 3B, 3C, 4B, 7A i Grupa „0” skorzystały ze specjalnie na tę okazję przygotowanych lekcji bibliotecznych, które odbyły się w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa. Uczniowie mogli m.in. dowiedzieć się, gdzie można znaleźć informacje o spożywanych powszechnie nasionach, charakterystycznych dla danego narodu lub państwa potrawach, także tych zaskakująco dziwnych. Uczyli się jak wybierać świeże i zdrowe produkty, jakie witaminy i pierwiastki możemy znaleźć w żywności. Na wystawie znalazły się też książki, z których można się było dowiedzieć co znajduje się na etykietach poszczególnych produktów, jakie związki są dodawane do żywności itp. Zostały też zaprezentowane takie pozycje, które łączyły twórczość literacką z przepisami kulinarnymi oraz wiedzą teoretyczną. Większość klas miała czytane różne fragmenty książki J. Krzyżanek pt. „Zdrowa kuchnia Lamelii Szczęśliwej”, grupa „0” – „Owocowe bajki” B. Gawryluk. Klasa 7 z fragmentów książki pt. „Potrawy, które leczą”, dowiedziała się jak przy pomocy odpowiedniego żywienia pomóc swojemu organizmowi w sytuacjach wzmożonego stresu czy depresji. 
Wszystkie książki, już po wystawie, z niecierpliwością czekają na swoich czytelników.

Podobne posty

Skip to content